Alphen, Arie van

Longarts en bestuurder diverse ziekenhuizen.

Interim- Voorzitter van de Raad van Bestuur, Diakonessenhuis Utrecht september 2014 – 15 december 2015.
Ondertekende een rapport van Prof. dr. R. Slappendel met conclusie dat er geen sprake was van calamiteit, hoewel de 34- jarige kraamvrouw  26 december 2014 wel degelijk was overleden door medische fouten van oa gynaecologen en artsen van de intensive care.

25 10 2016: zorgnu.avrotros.nl :Geen onderzoek

In plaats van gedegen onderzoek in te zetten naar de toedracht van haar overlijden, houdt men in het ziekenhuis dit onderzoek juist af. Een hoogleraar Veiligheid en Kwaliteit van de Zorg, die in die maanden is aangesteld als extern onderzoeker, verdiept zich niet in het dossier en geeft geen opdracht tot een reconstructie van de gebeurtenissen. De voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zet zijn handtekening onder een rapport van deze hoogleraar, Rob Slappendel, waarin het overlijden niet als calamiteit wordt bestempeld. Pas wanneer de familie het zelf meldt bij de IGZ komt het ziekenhuis in beweging.

8 oktober 2015 bron: www.diakonessenhuis.nl
Marten Oosting, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Diakonessenhuis: “Wij zijn verheugd over de benoeming van John Taks. Met zijn kwaliteiten gaat hij, samen met de medische staf en de medewerkers, het Diakonessenhuis verder profileren als een kwalitatief hoogwaardig algemeen ziekenhuis.
Van Alphen heeft met grote voortvarendheid impulsen gegeven aan belangrijke verandertrajecten in het ziekenhuis. De Raad van Toezicht is hem daarvoor zeer erkentelijk.

Zie doofpotdossier Diakonessenhuis overlijden moeder Naziha kraambed.